vineri, 14 august 2009

cum il convingi sa renunte la pacifiers?

in limba romana, nu exista (inca)un echivalent pentru termenul "pacifier."
in esenta, un "pacifier" este un obiect de care cel mic nu vrea nici in ruptul capului sa se desparta atunci cand vine ora de culcare. poate fi biberonul, o jucarie de plus, o patura, orice obiect fara de care refuza sa paseasca pe taramul viselor.
pentru cei mici, atasamentul de un "pacifier" reprezinta una din metodele de a se simti in siguranta, de a se simti aparat.
totusi, nu este indicat sa-i permiteti sa dezvolte o anumita dependenta de aceste obiecte, insa orice incercare de a-l dezvata sa mearga la culcare cu un "pacifier" trebuie gandita foarte bine inainte si pusa in aplicare cu tact.
Ce sa NU faci?:
-nu i le lua pur si simplu din camera, chiar daca ii oferi o explicatie pentru gestul tau
-nu i le arunca
-nu i le ascunde
-nu il forta sa renunte la ele
-nu il certa pentru ca are acest obicei
Ce ai putea sa faci?
Urmatoare data cand puiului tau ii cade un dintisor, spune-i ca odata cu pierderea dintelui, a devenit baiat sau fetita mare. Si ca Zana Maseluta, care colectioneaza dintisorii pierduti de baietii/fetitele mari, verifica in fiecare noapte care dintre copiii din lume a mai devenit baiat/fetita mare. Tuturor acestor copii, Zana Maseluta le lasa o diploma, scrisa chiar de ea, in care da de stire lumii intregi despre marele eveniment.
Apoi, spune-i ca Zana le cere intotdeauna ceva in schimb copiilor care au devenit mari, ca sa ii faca fericiti astfel pe cei care inca mai au de crescut. Astfel, ca sa-i demonstreze Zanei Maseluta ca a devenit baiat/fetita mare, un copil trebuie sa-i lase la piciorul patului dintisorul pierdut si obiectul "pacifier." Ea vine in miezul noptii, pune dintisorul intr-o cutiuta argintie in forma de stea pe care e scris numele copilului si apoi impacheteaza "pacifier-ul" in hartie colorata, il leaga cu o funda mare si rosie si zboara repede-repede la casa unui copil care inca nu si-a pierdut niciun dintisor si lasa "pacifierul" in camera acestuia, drept cadou.
Asa ca daca vrea ca Zana Maseluta sa le spuna tuturor ca ea/el e baiat/fetita mare, trebuie sa renunte la "pacifier" si sa o ajute pe Zana sa-l dea cadou unui copil mic.
Eventual, pentru a face evenimentul cat mai putin neplacut pentru copil, cumpara hartie de impachetat colorata si propune-i celui mic sa impacheteze el cadoul si sa-i transmita un mesaj Zanei sau copilului ce va primi obiectul drept cadou (cum sa aiba grija de el, ce nume are-daca e o jucarie de plus).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu