marți, 4 august 2009

poveste de test

A fost odata ca niciodata un baietel pe nume Andrei, care locuia cu parintii intr-o casa mare si frumoasa, cu o gradina plina de trandafiri si lalele, la marginea Orasului Fermecat.
In fiecare dimineata, Andrei, un copil cu parul blond si ochii verzi ca doua smaralde, iesea in gradina si se juca printre flori, carora le gasise fiecareia cate un nume. Pe una din lalele o chema Ana, pentru ca doua dintre petalele ei erau putin inclinate in jos si lui Andrei i se parea ca seamana cu urechile colegei lui de la scoala, pe nume Ana. Un trandafir purta numele de Bogdan, pentru ca de fiecare data cand iesea in gradina, se intepa in spinii lui. Si asta il facea mereu sa se gandeasca la ceva de neinteles care i se intamplase acum doi ani, cand se juca cu mingea cu vecinul lui Bogdan si a simtit niste intepaturi puternice in picior cand din greseala a lovit in piciorul prietenului sau si nu in minge. Mami ii spusese ca se electrizase si ca nu era nimic de speriat, dar lui i-a ramas intiparita in minte senzatia pe care a simtit-o atunci.
O zambila ratacita prin gradina, singura de altfel, de un roz pal, era Maria, dupa numele fetei care venea in vizita in fiecare duminica impreuna cu parintii ei si care se aseza intr-un colt al sufrageriei si isi pieptana papusa cu par lung si negru ore intregi, pana se facea seara si musafirii plecau.
Azi insa, Andrei nu a mai avut timp sa iasa in gradina sa se joace, pentru ca de cum s-a trezit, mami i-a spus ca vor merge la dentist. Andrei nu stia ce e un dentist si nu mai fusese niciodata intr-un cabinet stomatologic, dar mami si tati ii spusesera ca dupa ce va merge acolo, dintele care il durea de doua zile se va face bine.
„Dintele meu e bolnav,” se gandea Andrei. „Dar cand eu sunt bolnavior, mami si tati imi dau medicamente care nu au gust bun si siropuri amare. Odata, cand am iesit in gradina si ploua, am racit tare rau si am facut injectii. Ma durea mult si plangeam de fiecare data. Nu mai vreau sa fac injectii niciodata. Oare dentistul o sa-i faca injectii dintelui? Dar daca ii face dintelui, o sa ma doara si pe mine. Nu vreau la dentist. O sa le spun ca nu ma mai doare.”
Dar mami si tati nu l-au crezut cand le-a zis ca nu il mai doare si i-au spus ca trebuie sa mearga la dentist, altfel dintisorul bolnav o sa-i cada si n-o sa-i mai creasca altul in loc cum se intamplase pana atunci.
Ajunsi la cabinetul stomatologic, i-a intampinat un barbat in halat alb care l-a intrebat pe baietel cum il cheama si care dinte il doare. Apoi, dentistul i-a spus sa se aseze pe un scaun inalt si lung, mai lung decat un fotoliu si sa deschida gura mare ca el sa poata vedea dintisorul bolnav.
„Da, e nevoie de o plomba,” i-a zis dentistul mamei lui Andrei si apoi a dat drumul la televizor si, intorcandu-si privirea catre baiat, i-a spus: „E episodul meu preferat din Tom si Jerry. Iti place?”
Fara sa raspunda, Andrei a inceput sa urmareasca aventurile celor doi inamici cat timp barbatul in halat aseza langa scaun tot felul de instrumente de metal.
Episodul era la jumatate cand dentistul i-a zis lui Andrei: „O sa opresc putin desenele ca sa-ti fac bine dintele. Si apoi te poti uita in continuare cat o sa vorbesc eu cu mami.”
Apoi si-a scos telefonul din buzunarul halatului, a apasat cateva taste si imediat s-a auzit melodia care se aude mereu inainte sa inceapa un episod din Tom si Jerry.
Dupa nici 10 minute, timp in care telefonul doctorului a umplut cabinetul cu melodii din desene animate, dentistul i-a spus baietelului ca dintele lui s-a facut bine.
Lui Andrei nu-i venea sa creada. Nicio injectie, nicio durere, nu simtise nimic. Tot timpul se gandise la desene animate si isi adusese aminte de episoadele lui preferate.
Dentistul a dat din nou drumul la televizor si apoi a inceput sa-i explice ceva mamei baiatului.
Cand s-a terminat episodul din Tom si Jerry, mami si tati i-au zis lui Andrei ca e vremea sa plece acasa. Odata ajuns inapoi in casa mare si frumoasa de la marginea Orasului Fermecat, Andrei s-a uitat pana seara la desene animate.
Si inainte de culcare, a rugat-o pe mami sa caute melodii din desene animate pe care el sa le asculte cat timp se spala pe dinti. O melodie pentru spalatul pe dinti de dimineata si una pentru cel de seara. Auzise el cand dentistul ii spusese mamei ca trebuie sa spele de 2 ori pe zi ca sa nu i se mai imbolnaveasca dintisorii.

Morala, sau pontul pentru parinti: Inregistrati pe telefon cateva melodii din desenele animate pe care cel mic le urmareste cu placere (minim 2 minute, preferabil fix 2 minute) si de fiecare data cand se spala pe dinti, spuneti-i ca trebuie sa-si perieze dintisorii pana se termina melodia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu